Walhalla rövid áttekintés

Valhalla
skandináv mitológia

Mi az a Valhalla?
A skandináv mitológiában a Valhalla a csatában hősként elesett harcosok csarnoka, akik boldogan élnek ott Odin isten vezetése alatt. Valhallát egy pompás palotaként ábrázolják, ahol a harcosok nap mint nap egy frissen levágott vaddisznóval lakmároznak, egy kecske tőgyéből kifolyó szeszesitalt isznak, és küzdenek egymással a sportból.

Mit jelent a Valhalla szó?
A Valhalla óskandináv neve Valhöll, egy összetett főnév, amely a valr szóból áll, amelyek jelentése „elesett” és höll, jelentése „csarnok”. A Valhalla tehát „az elesettek csarnokát” jelenti.

Hol található Valhalla?
Valhalla egyike annak a 12 vagy több birodalomnak, amelyekre Asgard, az istenek lakhelye a skandináv mitológiában fel van osztva.

Miért volt Valhalla fontos a vikingek számára?
A valhallai túlvilág gondolata erős motiváló erő volt a vikingek számára, különösen mielőtt csatába indultak volna, mert csak azok az elesett harcosok juthattak el Valhallába, akiket Odin isten méltónak és bátornak tartott. Ez a hiedelem alakította ki azt, ahogyan a vikingek élték életüket és tisztelték az elesetteket.

Valhalla, óskandináv Valhöll, a skandináv mitológiában a megölt harcosok csarnoka, akik boldogan élnek ott Odin isten vezetése alatt. Valhallát pajzsokkal fedett, pompás palotaként ábrázolják, ahol a harcosok egy naponta lemészárolt vaddisznó húsából lakmároznak, és esténként újra egészségesekké válnak. Olyan szeszes italt isznak, ami a kecske tőgyéből folyik, és az a sportjuk, hogy minden nap megküzdenek egymással.

Így élnek addig a Ragnarök-ig (végítélet), amikor kivonulnak a palota 540 ajtaján, hogy Odin oldalán harcoljanak az óriások ellen. Amikor a hősök elesnek a csatában, azt mondják, hogy Odinnak szüksége van rájuk, hogy megerősítsék erőit a Ragnarökért.

Asgard
Asgard, óskandináv Ásgardr, a skandináv mitológiában az istenek lakóhelye, a görög Olimpos-hegyhez hasonlítható. A legenda Asgardot 12 vagy több birodalomra osztotta, beleértve Valhalla-t is, ami otthona Odinnak és a földi csatában elesett hősök lakhelye. Thor birodalma Thrudheim, és Balder otthona Breidablik.

Minden fontos istennek megvolt a saját palotája Asgardban, és sok germán nép úgy gondolta, hogy ezek a kúriák kialakításukban hasonlítanak saját nemességükhöz. Asgardot a földről csak a hídon lehetett elérni, Bifrost (a szivárvány).

Walhalla

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.